MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ  
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ

MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNİ GÜÇLENDİRİYORUZ

Bursa'da mesleki eğitim merkezini ziyaret eden Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, mesleki eğitim merkezleri ile ilgili yapılması planlanan çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayısını arttırmayı istediklerini ifade eden  Özer, "Bu amaçla kapsamlı bir çalışma programı hazırladık. Önümüzdeki eğitim öğretim yılı itibarıyla mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci sayısını 250 binin üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu projenin pilot uygulamasını Bursa'da uygulamaya koyduk."

Mesleki eğitimi güçlendirmek ve sorunları çözmek için çok sayıda düzenleme yapan; geleneksel çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitimi verilen mesleki eğitim merkezleri mezunlarının istihdam oranlarının yüzde 88 gibi oldukça yüksek oranda gerçekleştiren Bakanlığımız, bu merkezleri güçlendirmek için yeni adımlar atmaya devam ediyor.
 
Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Bursa'da mesleki eğitim  merkezini ziyaret ederek burada açıklamalarda bulundu.
Bu eğitim kurumlarının genç işsizliği azaltmak için önemli fırsatlar sunduğunu bildiren Özer, mesleki eğitim merkezine kayıt olabilmek için ortaokul mezunu olmanın yeterli olduğunu, yaş sınırlaması bulunmadığını aktardı ve şunları söyledi: 
 
"Öğrenciler 4 yıl boyunca haftada bir gün okulda eğitim alırken diğer günler işletmelerde beceri eğitimi alıyorlar. 4 yıl boyunca da asgari ücretin üçte biri kadar ücret aldıkları gibi iş ve meslek hastalıklarına karşı da sigortalanıyorlar. Mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenci sayımızı artırmak istiyoruz. Bu amaçla kapsamlı bir çalışma programı hazırladık. Önümüzdeki eğitim öğretim yılı itibarıyla mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci sayısını 250 binin üzerine çıkartmayı hedefliyoruz. Bu projenin pilot uygulamasını Bursa'da uygulamaya koyduk. Bursa'da mesleki eğitim merkezine devam eden öğrenci sayısı 3 bin civarında. Bu sayıyı 10 bine çıkartmayı hedefliyoruz. Bursa Valiliğimizin koordinasyonunda sektör temsilcileri, sanayi ve ticaret odalarımız ve paydaşlarımızla yoğun bir çalışmanın içerisine giriyoruz."
 
Bursa'daki çalışmaya desteklerinden dolayı Vali Yakup Canpolat, milletvekilleri, belediye başkanları, oda başkanları, hayırseverler, paydaşlar ve sektör temsilcilerine teşekkür eden Özer, süreçleri başarıyla yürüten İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger ve çalışma arkadaşlarını da kutladı.
 
Mesleki Eğitim Merkezi mezunları ilk kez lise diploması aldı
 
Özer, Bakanlığımızın mesleki eğitim merkezlerini güçlendirmek için yaptığı düzenlemelerden birinin, bu merkezlerden mezun olanların lise diploması alabilmeleri için kurdukları yapı olduğunu vurguladı.
 
Bu sayede mesleki eğitim merkezi mezunlarının lise diploması alabildiğini aktaran Özer, şunları bildirdi: 
 
"Bakanlık olarak geleneksel çıraklık, kalfalık, ustalık eğitiminin verildiği mesleki eğitim merkezlerinin kalite ve kapasitesinin arttırılmasına büyük önem veriyoruz. Mesleki eğitim merkezlerindeki en temel sorunlardan biri, 4 yıllık eğitim sonunda mezunlar usta olabilmelerine rağmen lise diploması alamıyorlardı. Bu nedenle çok sayıda öğrenci, mesleki eğitim merkezlerine gitmek istemiyordu. Bu sorunu çözmek için esnek bir yapı oluşturduk ve lise diplomasına erişim imkânı sağladık. Bu düzenlemeden sonra bir yılda mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıran öğrenci sayısı yüzde 64 arttı.
 
Talep üzerine düzenlemeyi mesleki eğitim merkezlerinden daha önce mezun olanları da kapsayacak şekilde genişlettik. 30 bine yakın daha önce mezun olmuş ustamız telafi programına başvurdu. Yaklaşık 20 bin usta, programı tamamlayarak mesleki ve teknik Anadolu lisesi diploması alabildiler. Bursa'da da 433 ustamız ilk kez lise diploması aldı."

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.