SURİYELİLERİN MESLEKİ EĞİTİM YOLUYLA TOPLUMA ENTEGRASYONU  
SURİYELİLERİN MESLEKİ EĞİTİM YOLUYLA TOPLUMA ENTEGRASYONU

SURİYELİLERİN MESLEKİ EĞİTİM YOLUYLA TOPLUMA ENTEGRASYONU

Geçici koruma altındaki Suriyelilerin mesleki eğitime erişimlerinde gelinen noktayı değerlendirme toplantısı Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda, Suriyelilerin mesleki eğitim yoluyla entegrasyonu ile ilgili yürütülen projeler ele alındı.

Geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin mesleki eğitime erişimlerini değerlendirme haziran ayı toplantısında yürütülen projeler masaya yatırıldı. Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer'in başkanlığında gerçekleşen toplantıda mesleki ve teknik eğitim yoluyla sosyal ve ekonomik uyum amaçlı SEUP ve IMEP projeleri kapsamında yapılan iyileştirmeler gözden geçirilerek özellikle iş gücü piyasasına geçişi kolaylaştıran ve uyumu güçlendiren mesleki eğitim merkezlerine Suriyelilerin erişimlerini artırmaya yönelik atılacak adımlar tartışıldı. 
 
Türkiye'nin dünyada en çok Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ülke olduğunu ifade eden Özer,  şunları söyledi: "Okul çağındaki Suriyeli çocukların eğitime erişimlerinde çok önemli mesafeler alındı.  Tüm kademelerde okullaşma oranlarını artırmak için Bakanlığımız çok sayıda projeyi başarılı bir şekilde uyguluyor. Eğitim sistemimizde çoğu Avrupa ülkesinin öğrenci sayısından fazla Suriyeli öğrenci yer alıyor. Verdiğimiz bu hizmetin çeşitliliği ve kalitesini artırmak için yeni projeler yürütüyoruz. Özellikle son üç yılda bu kapsamda mesleki ve teknik eğitim yoluyla sosyal ve ekonomik uyuma büyük ağırlık verdik ve çok sayıda uluslararası projeyi hayata geçirdik.  Nisan ayında bu projelerde gelinen noktayı ayrıntılı bir şekilde değerlendirmek için kapsamlı bir toplantı yapmıştık. Bugün nisan ayında yapılan toplantıda alınan kararlarda gelinen mesafeyi değerlendirdik."
 
Geçici koruma altındaki Suriyelilerin özellikle iş gücü piyasasına entegrasyonlarının sağlanmasında mesleki eğitim merkezlerinin sunduğu fırsatlara dikkati çeken Özer sözlerini şöyle sürdürdü: "Bilindiği gibi geleneksel çıraklık, kalfalık ve ustalık eğitiminin verildiği mesleki eğitim merkezlerinde öğrenciler haftada bir gün okulda eğitim alırken diğer günler işletmelerde beceri eğitimi alıyor. Mesleki eğitim merkezi öğrencileri dört yıllık eğitim boyunca asgari ücretin üçte biri kadar ücretle de destekliyor. Ayrıca, mesleki eğitim merkezlerinden yararlanmak için sadece ortaokul mezunu olmak yeterli olup yaş sınırı bulunmuyor.  Dolayısıyla, mesleki eğitim merkezleri eğitim çağ nüfusu dışındaki Suriyelilerin iş gücü piyasalarına geçebilmeleri için de çok önemli fırsatlar sunuyor. Şu anda bu merkezlerimizde eğitim alan yaklaşık 150 bin öğrencinin sadece 3 binini yani yaklaşık %2'sini Suriyeliler oluşturuyor. 2021 yılında hedefimiz bu oranı %10'a çıkartabilmektir."
 
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, daire başkanları ve en fazla Suriyeli nüfusuna sahip olan kentler Hatay, Gaziantep, İstanbul, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Mersin, Bursa, Adana, Ankara, Kocaeli, Kayseri, Mardin, Konya, İzmir ve Kilis'in il millî eğitim müdürlerinin katıldığı toplantıda yöneticiler hedefe ulaşmada kendi illerinde yapılan çalışmaları değerlendirdi. 
 
Toplantıda belirlenen adımlar ile hedefe kısa sürede ulaşılacağını ifade eden Özer, çalışma arkadaşları ve il millî eğitim müdürlerine katkılarından dolayı teşekkür etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.