Bakan Tekin, açılışta yaptığı konuşmada okulu yaptıran hayırsever iş insanı ve eğitimci İbrahim Taşel ile müsteşarlığı döneminden çok yakın çalıştıklarını kaydetti.
"2013'te Gezi olayları ve yılın sonunda 17-25 Aralık sürecini yaşadık. O esnada Bakanlık olarak dershanelerin dönüşüm sürecini içeren bir kanun taslağını çalışıyorduk. İbrahim Taşel o dönemde bize içtenlikle destek veren özel okul gruplarından biriydi." diyen Tekin, törene katılmadan önce kamu bütçesiyle yaptıkları başka bir okulda incelemelerde bulunduğunu anlattı.
"Şu anda inşaat standartlarımız, okullarımızın fiziki altyapısı anlamında bulundukları durum -abartısız söylüyorum- en iyi özel okul kadar özenerek yapılmış bir inşaat kadar güçlü, güzel ve donanımlı." diyen Tekin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok büyük bir teşekkür borçlu olduklarını kaydetti.
Tekin, sözlerine şöyle devam etti: Türkiye'deki okullarla ilgili keşke vaktimiz olsa da size 2002 öncesindeki okullarımız, okullarımızın fiziki kapasitesi, teknik altyapısı ile ilgili bazı verileri sizinle paylaşabilsem. Çok değil, 2002'de Cumhuriyet'in 100. yılına mektup yazan öğretmenlerimizin, mektuplarındaki birkaç cümleyi söyleyeyim size. Mesela öğretmenimiz diyor ki, 'Acaba biz de bir gün 40 kişilik sınıflarda ders verebilecek miyiz?' Neden? 70-80 kişilik sınıflardan bahsediyorlar. Şu anda Türkiye'de derslik başına öğrenci sayısı okul türüne göre 20 ile 22 bandında. Bu dediğimiz yirmi yılda yapılan şeyler. Başka bir öğretmenimiz şöyle diyor: 'Acaba çocuklarımızın ellerini yıkayıp ihtiyaçlarını gidereceği tuvaletlerin olduğu bir okulda çalışabilecek miyim?' Şu anda inşaat kapasitesi itibarıyla neredeyse beş yıldızlı otellerle yarışabilecek okullarımız var, çok şükür. Başka bir öğretmenim diyor ki 'Acaba koridorlarında farelerin cirit atmadığı okullarda bir gün çalışabilecek miyim?' Evet, Sayın Cumhurbaşkanımız diyor ki 'Yaptık ama durmayacağız.' Yaptığımız hizmetlerin devamını da getireceğiz."
Fiziki kapasiteyle yetinmediklerini, 2013'ten sonra okulları teknolojik altyapı ile donatmaya başladıklarını aktaran Tekin, okullara internet erişim hizmeti verdiklerini bildirdi.
Bakan Tekin, 625 bin derslikte etkileşimli tahta bulunduğunu anlatarak, "Bu imkânlarla ders içeriği farklı, alternatif ders içeriklerine erişebilecekleri dünyanın en büyük eğitim içerik ağı dediğimiz EBA var. Neredeyse dersliklerinin tamamında etkileşimli tahta olan dünyadaki tek ülke, bakın bunlar gerçekten çok önemli şeyler. Fiziki ve teknolojik altyapı tamam. Şimdi artık başka bir şeye odaklandık, o da eğitim öğretim süreçlerinin içeriğini dünya standartlarına getirmek. Dünyada çağdaş olarak uygulanan metodoloji yeni müfredatımıza koyduk." değerlendirmesini yaptı.
Tekin, sözlerini şöyle tamamladı: "Dünyada çocuklarımızın muadillerinden fazla, gereksiz bilgi yüküyle yüklenmesini engelleyecek şekilde müfredatta seyreltmeleri yaptık. Bütün bunları yaparken de bizi millet olarak bir arada tutan, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın bu gelecek şuuruna sahip, vatansever, milleti için fedakarlık yapan, millet şuuruna sahip, merhametli iyi insanlar yetişmesi için müfredatımızı bir de bu açıdan gözden geçirdik. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli adıyla yepyeni bir müfredat oluşturduk. Bu müfredat bize özgü. Bize özgü derken biz bunu söylediğimize bazı muhalifler, 'Türkiye'ye özgü müfredat mı olur?' diyor ama aynısı Finlandiya'nın, Singapur'un, Güney Kore'nin örnek gösteriyor. Şimdi onların kendilerine özgü müfredat olmasını kabul ediyoruz, Türkiye'nin kendine özgü müfredatı olur mu diye bir taraftan da eleştiriyoruz. Bu çok tutarlı bir eleştiri değil. Türkiye Cumhuriyeti bahsi geçen devletlerin hepsinden çok daha köklü ve çok daha geçmişi sağlam. Bunun gelecek kuşaklara aktarılmasını Bakanlığın ana görevlerinden biri olarak görüyorum. Bunun için çaba sarf ediyoruz. Bize destek olan hayırseverlerimizle, mülki idari amirlerimizle, siyasetçilerimizle, yerel yöneticilerimizle, belediye başkanlarımızla yapıyoruz. Hepimiz tek bir yürek, tek bir amaca kenetlenmiş şekilde bu sürece destek olursak bu süreci yürütmek istersek inanın başarılı olacağız. Sürece katkı veren, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."
Programa Vali Numan Hatipoğlu, Elazığ milletvekilleri Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, kurumlar ve siyasi partilerin temsilcileri ile öğrenciler katıldı.
Bakan Tekin, daha sonra Elazığ Belediyesi Masalmatik Evi'ni ziyaret ederek öğretmen ve öğrencilerle bir araya geldi.
Bakan Tekin'den sürpriz ziyaret
Öte yandan Bakan Yusuf Tekin, çeşitli açılış ve programlara katılmak üzere Diyarbakır'dan Elazığ'a giderken yol güzergâhında bulunan Ergani Atatürk Ortaokuluna sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi.
Okul bahçesinde bir anda Bakan Yusuf Tekin'i karşılarında gören öğrenci ve öğretmenler, heyecanlarını gizleyemedi. Öğrenciler, Bakan Tekin ile bolca hatıra fotoğrafı çektirdi.
Bakan Tekin, daha sonra öğretmenler odasında öğretmenlerle sohbet etti, görüş ve önerilerini dinledi.
Temasları kapsamında Şehit Kemal Aslan İlkokulu'nu da ziyaret eden Bakan Yusuf Tekin, burada bahçede çocukların mendil kapmaca oyununu izledi, sınıf ziyareti yaptı. Tekin, öğretmenler odasında öğretmenlerle de bir araya gelerek sohbet etti.