"TERTEMİZ YARINLAR OKULLARDAN BAŞLAR"  

"TERTEMİZ YARINLAR OKULLARDAN BAŞLAR"

Millî Eğitim Bakanlığı ile OPET Petrolcülük AŞ arasında imzalanan protokol ile "Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar" kampanyası hayata geçirildi. Okulların temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması hedefiyle Türkiye genelinde her derece ve türdeki okula, öğretmenlere, yöneticilere, öğrenci ve velilere yönelik kampanyanın tanıtım töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla Ankara'da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Ostim İlkokulunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada çocukların eğitim hayatını güçlendirmek için yepyeni projelerin hayata geçirildiğini belirterek Millî Eğitim Bakanlığını kutladı.  
 
Emine Erdoğan, en küçüğünden en büyüğüne öğrencilerin, günün önemli bir kısmını okullarda geçirdiğine işaret etti. Öğrencilerin sadece kitaplardan değil, okulda tatbik edildiğini gördükleri kültür atmosferinden de öğrendiklerine, yaşamlarını bu tecrübeler ışığında sürdürdüklerine işaret eden Emine Erdoğan; özel hayatlarında eksik kalan şeyleri okullarda tamamladıklarını, bu anlamda toplumun ortak değerlerini, ortak davranışlarını ve ortak ideallerini benimsediklerini ifade etti.
 
"Temel sağlık davranışlarını kazanmada da okulun çok önemli bir rolü var." diyen Emine Erdoğan, kişisel temizliğe ek olarak gıda, ev, çevre ve genel temizlik davranışlarının da yine okullarda aşılandığını vurguladı.
 
Bu anlamda okulların, çağdaş sağlık anlayışının önemli bir paydaşı olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Dünyanın tecrübe ettiği en büyük salgınlardan biri olan Kovid-19 salgını, temizlik farkındalığının hayati önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Bağışıklık sistemi, enfeksiyon, bulaşıcı hastalıklar gibi birçok başlık hayatımızın ana gündemi hâline geldi ve bu büyük felaketle mücadelede temizliğin birçok hastalık için en önemli önleyici tedbir olduğunu hep birlikte tecrübe ettik. Şu bir gerçek ki çocuklar, okul ortamında birçok kişiyle etkileşime giriyorlar. Bilhassa küçük çocuklar, olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri nedeniyle enfeksiyon ve bulaşıcı hastalıklara karşı daha savunmasızlar. Bir araştırmaya göre, bulaşıcı hastalıklar her yıl tüm dünyada öğrencilerin önemli sayıda gün okula devamsızlığına neden oluyor. Oysa çok basit gibi görünen el yıkama alışkanlığı bile okula devamsızlığı yüzde 54 oranında azaltıyor. Dolayısıyla temizlik bilincinin çocuklarımızın akademik başarısında doğrudan etkisi olduğu bir gerçek. Bunun ötesinde temizliğin bir alışkanlık hâine gelmesi, sadece öğrencinin değil, büyük resimde toplum sağlığının korunmasında da önemli bir rol oynuyor. Yaşam kalitesi herkes için yükselirken daha sağlıklı nesiller yetişiyor. Hem kişisel hem de genel temizlik konusunda dikkatli insanların gündelik pratikleri, birçok hastalığı kendiliğinden önlüyor. İşte, 'Temiz Yarınlar Okullardan Başlar' kampanyası da bu gerçekler ışığında düzenlendi. Bu kampanyanın bilhassa temizlik kültürü adına önemli bir kazanım olacağına inanıyorum."
 
"Temizlik, gündelik ve alelade bir pratikten ziyade inancımızın özünü oluşturan bir yaşam prensibidir"
Emine Erdoğan, "Bizler için temizlik, gündelik ve alelade bir pratikten ziyade, inancımızın özünü oluşturan bir yaşam prensibidir. Temizlik doğrudan imanla ilişkilidir. Dolayısıyla temizlik önce manevi dünyamızda başlar ve oradan dış dünyamıza tezahür eder." ifadelerini kullandı.
 
Bu anlayışın beden temizliğinden evlerin ve çevrenin temizliğine kadar hayatın her alanını etkilediğinin altını çizen Emine Erdoğan, "Medeniyetimizin şehir kültürü de bu anlayış etrafında şekillenmiştir. Çeşmelerle, hamamlarla ve tertemiz sokaklarla donatılmış şehirler kurulmuştur. Hatta dünyanın en mükemmel çevre nizamnamesi de yine büyük ve zarif medeniyetimizin eseri olmuştur. Böyle köklü ve derin anlamlarla yüklü bir medeniyet mirasımız olduğu için gerçekten çok şanslıyız. Bu kampanyanın, çocuklarımıza bu önemli tarihi aktarabileceğimiz güzel bir vesile olacağını düşünüyorum. Gelin , hem çocuklarımızda temizlik kültürünü pekiştirelim hem de temizliğin medeniyet bağlamını gösterelim." diye konuştu.
 
Bu konuda en önemli görevin öğretmenlere düştüğünü vurgulayan Emine Erdoğan, "İnanıyorum ki erken yaşlarda kazandıracağınız bu bilinç, onlar için ömürlük bir pusula olacaktır. Hayata ve içinde yaşadıkları dünyaya çok daha farklı bir pencereden bakacaklardır." diye konuştu.
 
Emine Erdoğan; Millî Eğitim Bakanlığına, öğretmenlere, eğitim camiasına ve programda emeği geçenlere şükranlarını sundu, projeye destek veren OPET yetkililerine teşekkür etti.
 
Emine Erdoğan himayesinde bir yılda beş proje
Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ise yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde bir yılda beş proje başlatıldığını belirterek bunlardan ilkinin okul öncesi eğitimin tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması olduğunu söyledi. Türkiye'de 2 bin 782 bağımsız anaokulu varken 3 bin yeni anaokulu yapmak için yola çıkıldığını kaydeden Özer, "Bir yılda bu projeyi tamamlamayı hedef olarak koyduk. 2 bin 782 ile karşılaştırdığınız zaman gerçekten çok iddialı bir projeydi ve çoğu insan bu projeyi gerçekleştiremeyeceğimize inandı ama Allah'a şükür bir sene geçmeden 2 bin 50 bağımsız anaokulunu, 15 bin 500 bağımsız ana sınıfını tüm çocuklarımızın hizmetine sunduk." dedi. Bu proje sayesinde bir sene önce yüzde 65 olan 5 yaştaki okullaşma oranının şu anda yüzde 97'ye çıktığını vurgulayan Özer, yıl sonunda 5 yaşta yüzde yüze ulaşıldığı gibi 3 ve 4 yaştaki okullaşma oranlarında da ciddi iyileşme sağlanacağının altını çizdi. 
 
Kütüphanesiz Okul Kalmayacak projesi ile iki ay gibi kısa bir sürede 16 bin 361 kütüphane yapıldığını ve 2021 yılı sonu itibarıyla kütüphanesi olmayan tek bir okul kalmadığını hatırlatan Özer, kitap sayısı hedefinin aşıldığını da şu sözlerle anlattı: 
 
"Hedefimiz, kütüphanelerde 28 milyon olan kitap sayısını 100 bine çıkarmaktı. Geçen hafta itibarıyla 103 milyona çıkardık."
 
Sıfır atık ve çevre bilinciyle tüm ilçelerde bir okul yapmak için başlatılan Çevre Dostu 1000 Okul projesini ise üç ayda tamamladıklarını da dile getiren Bakan Özer, bu okulların yağmur toplama üniteleri ve sıfır atık kütüphanelerinin bulunduğu, kompost makineleriyle atıkların tekrar kullanılır hâle getirildiği, çocukların çevre dostu olarak yetişmesine imkân veren mekanlar olarak tesis edildiğini söyledi. 
 
Kadınların çeşitli nedenlerle yarıda bıraktıkları eğitimlerini tamamlamalarına fırsat veren Nerede Kalmıştık projesinden de on binlerce kadının yararlandığını anlatan Özer, "Millî Eğitim Bakanlığı tüm Türkiye'de yetişkinler için yaklaşık yılda dört beş milyon vatandaşımıza kurslar üzerinden eğitim verirken biz dedik ki Nerede Kalmıştık projesinden sonra hedefimiz, her ay bir milyon vatandaşımıza ulaşmak. On ay geçti. On birinci aya girdik. On buçuk milyon vatandaşımıza ulaştık ve bunların yüzde 65'ini kadınlarımız oluşturuyor." ifadelerini kullandı.  
 
Toplumun en temel yapı taşı olan ailenin güçlendirilmesi, aile değerlerinin, kültür değerlerinin tekrar hatırlatılması, aile içi iletişimin güçlendirilmesi, madde bağımlılığından internet bağımlılığına çocukların tüm bağımlılıklarına yönelik farkındalık geliştirilmesi gibi konu başlıklarında yürütülen Aile Okulu projesine dair de bilgi paylaşan Bakan Özer, "18 Ağustos 2022 ve yıl sonuna kadar hedefimiz, bir milyon aileye ulaşmaktı. Gelirken rakama baktım. 460 bin aileye şimdiden ulaşmışız." dedi. 
 
Emine Erdoğan himayesinde yine çok kapsamlı bir projeyi bugün başlattıklarını kaydeden Özer, şunları söyledi: 
 
"Bu proje, sadece tüm okullardaki tuvaletlerin gözden geçirilmesi projesi değildir. Bu proje, okulların tüm ortamlarının temiz ve hijyen kurallarına uygun ama aynı zamanda tasarrufla, çevre bilinciyle yeniden dizayn edileceği çok önemli bir projedir. Aslında biz bugün bu projeyi başlatmadan önce Temel Eğitimde 10.000 Okul projesiyle, Mesleki Eğitimde 1.000 Okul projesiyle bu okullarımızın temizlikle ilgili altyapılarını hep elden geçirdik. Bu projenin süresini de altı ay olarak koyuyoruz. Altı ay içinde 57 bin 108 okulumuzun tamamını, Allah'ın izniyle, elden geçireceğiz."
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde son 20 yılda eğitime erişim problemi çözüldükten sonra artık kalite odaklı, çocukların sağlıklı, güvenli okul ikliminde eğitim almalarıyla ilgili projelere ağırlık verildiğini kaydeden Özer, bugün başlatılan "Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar" projesinin hayırlı olmasını diledi. 
 
Tertemiz Yarınlar Okullardan Başlar Kampanyası
Kampanya ile öğrenci, öğretmen, okul yönetimleri, destek personeli ve velilerde temizlik ve hijyen konusunda farkındalığın artırılması, bu kapsamda öğretmenler tarafından okul ve çevresine yönelik sosyal sorumluluk kampanyaları düzenlenmesi amaçlanıyor. 
 
Kampanya kapsamında öğrencilerin hazırladığı temizlik ve hijyen odaklı projeler, ülke genelinde "İyi Uygulamalar" adı altında dereceye girmek için yarışacak. Okul tuvaletleri mimari örnek projeleri OPET tarafından Bakanlık ile paylaşılacak; okul yönetimleri, veliler, öğretmenler ve okul destek personeli için kapasite gelişimi ve farkındalık artırılması amacıyla içerikler ve ÖBA üzerinden gerçekleştirilecek öğretmen eğitimleri hazırlanacak. Kamu spotu, afiş, poster gibi materyallerin tasarlanacağı kampanya dâhilinde ayrıca okul öncesi öğrenciler ile birinci ve ikinci sınıf öğrencileri için etkinlikler, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri için hijyen ajandası hazırlanacak.
 
Erdoğan ve Özer, sınıfta öğrencilerle buluştu
Emine Erdoğan ve Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, törenin ardından Ostim İlkokulunu ve sınıflarını ziyaret etti.
 
Ana sınıfı öğrencilerinin "Sıfır Atık" ürünleri ile ilgili bilgi alan Emine Erdoğan, daha sonra okulun Masal Anlatım Bölümü'nde öğrencilerle ve öğretmenlerle sohbet etti.
 
İlkokul 1. sınıfta verilen "hijyen eğitimi" dersine konuk olan Emine Erdoğan, hijyen konusunda sohbet ettiği öğrencilere kitap ve boyama malzemeleri hediye etti.
 
Emine Erdoğan, daha sonra Konya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde geliştirilen ve güneş enerjisiyle çalışan kompost makinesi ile ilgili iki öğrenciden bilgi aldı ve böyle bir makinenin öğrenciler tarafından geliştirilmesinin önemini vurguladı. Emine Erdoğan "Burada benim bir hayalimi gerçekleştirdiniz, hepinize teşekkür ederim." dedi.
 
Okulun Sıfır Atık Sokağı'nda düzenlenen "Atma, Dönüştür" isimli sergiyi gezen Erdoğan, öğrencilerin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi aldı.
 
Atık malzemelerden kendi tasarladıkları kıyafetleri sergileyen öğrencilerin mini defilesini izleyen Emine Erdoğan, "Sıfır Atık Kütüphanesi" ziyaretinde atık malzemelerden yapılan kütüphane kapısı ve kütüphanedeki tasarımlara ilişkin de bilgi aldı. Emine Erdoğan'a öğrenciler tarafından atıklardan yapılmış tablo hediye edildi.
 
Erdoğan ve Özer'e okul ziyaretinde Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in eşi Nebahat Özer ve Ankara Valisi Vasip Şahin de eşlik etti.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.